Teraz jest 31 lip 2014, o 01:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 kwi 2009, o 09:04 
Offline

Dołączył(a): 9 kwi 2009, o 10:30
Posty: 7
Drodzy Forumowicze,

Nie znalazlem tu watku o strukturze instalacji wiec pozwolcie ze takowy zaloze. Chodzi mi glownie o to ze poradanik elektroinstalatora (Meller) sugeruje rozdzielanie systemu na mniejsze "kawalki" czyli obszary i dalej linie. Podobno EIB nie jest najszybszym protokolem wiec takie strukturyzowanie pomaga ograniczyc ilosc kolizji pakietowych (CA) a co za tym idzie zwiekszyc wydajnosc poszczegolnych podsystemow ktore w zasadzie pracuja jako oddzielne "kawalki" i nie wymagaja zbyt czestego komunikowania sie z reszta systemu.

Chodzi o glownie o porady doswiadczonych uzytkownikow/instalatorow w dwoch (na razie :)) kwestiach:

1. Czy ma to sens dla domu sredniej wielkosci (300 metrow wszystkiego razem z piwnica)?
2. Czy macie jakies sugerowane podzialy na "podgrupy"? Np. swiatlo w jednym obwodzie, grzanie w drugim, itd.

Pzdr, r


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 kwi 2009, o 12:46 
Offline

Dołączył(a): 26 paź 2008, o 09:28
Posty: 67
Lokalizacja: Gdańsk Gdynia Sopot
po pierwsze EIB nie jest najszybszym, jest nawet stosunkowo wolny, ale niewiele informacji idzie po sieci, bo parametryzację wykonujesz i na tym się kończy wysyłanie telegramów parametryzujących (w przeciwieństwie do innych standardów). reszta to telegramy sterujące, monitorujące (statusy - feedbacki), czyli jak zajdzie potrzeba to wysyłane są dane, a nie na zasadzie cyklicznego odpytywania i ponawiania wysyłania danych.

po drugie jeżeli masz dużo urządzeń (>64) to sugeruje podzielić dom na linie poziomami. raczej nie dzieli się na linie funkcjami, a to dlatego ze termostat załącza światłą, wysyła temperaturę i steruje HVAC. czyli nie wiadomo w której linii go umieścić.

przy instalacji domu ok 300m2 nie powinieneś odczuć problemów z szybkością transmisji.

_________________
http://vbass.pl >> Inteligentny Dom Gdańsk, Gdynia, Pomorze, Polska >> vbass@vbass.pl >> zapraszamy !


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 kwi 2009, o 11:05 
Offline

Dołączył(a): 20 sie 2008, o 13:13
Posty: 55
Lokalizacja: Łódź
Jeśli istotnie masz więcej niż 64 urządzenia KNX, to musisz podzielić je na grupy!
W domku 300m z praktyki nie powinieneś przekroczyć tej ilości urządzeń, ale zdarzają się rozwiązania „over all inclusive”… ;)
Jeśli chodzi o podział instalacji – najczęściej warunkuje się to topologią obiektu, a rzadziej funkcjami urządzeń…

Pozdrawiam

_________________
Darek Sztengert - hager polo sp. z o.o.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 kwi 2009, o 01:37 
Offline

Dołączył(a): 9 kwi 2009, o 10:30
Posty: 7
No to wyglada ze przegialem :oops: Ale niewiele tj. na pierwszy rzut oka o jakies pare urzadzen. A w sumie to moze nie bo tak naprawde to licze wszystkie "potencjalne" urzadzenia - z braku konkretnego pomyslu po prostu zostawiam sobie tzw mozliwosci rozbudowy i pewnie ze wszystkich nigdy nie skorzystam.

W kazdym razie dzieki za uwagi i pzdr, r


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
 cron

Jesteśmy na Facebook-u | Elmark S.C. | KNX Sklep | webmaster
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL